logotype

Kuchnia od kuchni

Ósmy lutego 2014r. – ostatni dzień zajęć pozalekcyjnych w ramach projektu „Fascynujący Świat Nauki i Technologii”. Przepracowaliśmy 20 godzin metodą projektu. Zrealizowaliśmy ścieżkę edukacyjną „Kuchnia od kuchni- dzieci uczą się gotować”.
W czasie kolejnych zajęć przyświecały nam różne hasła przewodnie:
Ćwiczymy i zdrowo jemy, do gotowania się przygotowujemy”- nauczyliśmy się hasła przewodniego „ Zdrowa kuchnia to podstawa, ale ruch – też ważna sprawa”. W myśl tego motta prowadzące Panie organizowały nam przyjemne i urozmaicone przerwy na sportowo.
Dobre maniery przy stole – co to takiego?”- uczyliśmy się nakrywać do stołu, ale najciekawsze było posługiwanie się sztućcami. Ćwiczyliśmy, jedząc „niby schabowego” przy użyciu noży i widelców. Po zajęciach uznaliśmy, że to dość skomplikowane, ale jak bardzo przydatne! Potrafimy już należycie zachować się nawet w ekskluzywnej restauracji.
W czasie kolejnych zajęć pod hasłem „Jak gotować- planujemy podwieczorek –tworzymy przepis” uczyliśmy się czytać z różnych źródeł przepisy kulinarne, planowaliśmy przygotowanie podwieczorku. Na zakończenie - słodki deser! Smakował wyśmienicie, bo sami go wykonaliśmy.
Najciekawiej zapowiadał się ostatni dzień: „Gotowanie mamy w planie, zakończony tematem „Festiwal pieroga – czyli gotujemy, bo umiemy”. Przy realizacji tego tematu pomagali nam rodzice. Mamusie wyrabiały ciasto na pierogi, my napełnialiśmy je farszem i lepiliśmy. Prawdziwa frajdą było gotowanie pierogów. A jak smakowały! Polane roztopionym masłem, oprószone cynamonem!
Na wszystkich zajęciach panie organizowały zajęcia ruchowe. Poznawaliśmy nowe gry i zabawy, bawiliśmy się w sali gimnastycznej i na placu zabaw. Zapamiętaliśmy, że racjonalne odżywianie i ćwiczenia ruchowe to podstawa zdrowia.

 

W imieniu uczestników projektu
– nauczycielki realizujące zajęcia pozalekcyjne:
Agnieszka Biegańska, Klaudia Gwiosda 

2025  Społeczna Szkoła Podstawowa z Oddziałem Przedszkolnym w Kadłubie Turawskim   globbers joomla templates